Geeniatlas paljastaa suomalaisten poikkeavuuden

Yliopisto-lehti 3/2010

Kuvituskuva
Kielisukulaisuudestaan huolimatta suomalaiset ovat geneettisesti kauempana unkarilaisista kuin hollantilaisista. Muun muassa tämä selviää laajasta Suomalaisesta geeniatlaksesta, joka julkistettiin viime viikolla.

- Suomalaisten geenilinkki Venäjälle kulkee Viron kautta, Eurooppaan Ruotsin kautta, vanhempi tutkija Samuli Ripatti Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMM:istä sanoo. 

Helsingin yliopiston, THL:n, HUS:n ja VTT:n yhteislaitos FIMM on kerännyt yhteistyökumppaneidensa kanssa geenimerkkitietoa yli 40 000 suomalaiselta.

Maailmanlaajuisesti geenikokoelma on huomattavan suuri, mutta sille on tarvetta. Suomalaiset nimittäin poikkeavat selvästi muista eurooppalaisista. Lisäksi ihmiset Suomen eri maakunnissa poikkeavat toisistaan enemmän kuin Euroopan kansat. Suurimmat geneettiset erot ovat varsinaissuomalaisten ja kainuulaisten välillä.

- Koska suomalaiset ovat niin erilaisia, kaikkea Euroopasta tulevaa terveystietoa ei voi soveltaa tänne ilman paikallista tutkimusta suomalaisella väestöllä, FIMM:n johtaja Olli Kallioniemi sanoo.

Tämän vuoden kuluessa Suomalainen geeniatlas täydentyy niin, että sadalta ihmiseltä selvitetään koko perimän DNA-sekvenssi.

Tutkimustulosten mukaan maantieteellinen läheisyys selittää vahvasti geneettistä läheisyyttä. Mutta miksi itäsuomalaisetkin ovat geeniperimältään kaukana venäläisistä? Eikö itään päin avioiduttu koskaan?

- Tässä olemme vielä aineistojen armoilla. Venäläisten geenejä on selvitetty vain Moskovan alueella, Ripatti sanoo.

Myöhemmin tänä vuonna saadaan aineistoa myös Volgan mutkan ja Itä-Karjalan alueen venäläisistä. Silloin nähdään, sijoittuvatko heidän geeninsä yhtä kauas suomalaisista kuin moskovalaisten geenit.

teksti Antti Kivimäki 
kuva Creative Commons

Tiedeuutisarkisto
http://www.helsinki.fi/tutkimus/tiedeuutiset/index.shtml

 

 

Kommentit

Valma Wahlström - 14.4.2010

Meidän DNA kertoo, että olemme lähtöisin Kaukaasiasta. Oliskohan syynä Venäjän armeijan pakko-otot ja 1808-9 sota, jolloin osa sotilaista jäi Pohjois-Suomeen. Sukuni miehet ovat pitkiä ja hoikkia ja ovat olleet ammatiltaan seppiä monta sukupolvea taaksepäin.

Kommentoi artikkelia

Toimitus käy läpi kaikki kommentit ennen julkaisua. Kommentteja voidaan julkaista myös Yliopisto-lehdessä.

Voit käyttää tekstin joukossa yleisimpiä html-tageja (<i>, <b>, jne.).
Hae Yliopisto-lehden juttuja