Tiukkaa tiedettä ja alhaista mieltä

Yliopisto-lehti 1/2010

Kuvituskuva

— Jokaisella tutkijalla on velvollisuus puuttua asiaan, jos tutkimuskulttuuri alkaa vinoutua, vaati uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi tutkijan etiikkaa käsittelevässä seminaarissa 8.12.

Yleisöstä huomautettiin ja professori myönsi, että vinoumiin puuttuminen on vaikeaa apurahatutkijalle, jonka työpaikka on koko ajan liipaisimella.

Kallioniemi kertoi vastikään kuulleensa professorista, joka oli saanut vuoden aikana nimensä yli 40 tieteelliseen artikkeliin. Ettei vain nimi olisi lipsahtanut pariin opiskelijatyöhönkin?
— Kun yliopistossa saa tietyn aseman, kukaan ei uskalla enää kritisoida. Vilppi voi muodostua elämäntavaksi.

Toisenlaista eettistä ongelmaa pohti Päivi Honkatukia haastatellessaan juuri rikoksen tehneitä maahanmuuttaja- ja romanimiehiä. Hän selvitti yhdessä tutkijaparinsa kanssa, minkälaisiin elämänkohtaloihin rikokset liittyivät.
— Nämä miehet olivat ryhmänä jo valmiiksi vieroksuttuja, ja tiesimme, että tutkimus voisi vahvistaa käsitystä etnisestä rikollisuudesta.

Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa työskentelevä Honkatukia valitsi empaattisen tutkijanotteen, ja maahanmuuttokriitikoiden nettisivuilla tutkimusta onkin syytetty päänsilittelystä.

Suurempana ongelmana Honkatukia pitää kuitenkin sitä, ettei osannut varautua niihin tunteisiin, joita haastateltavissa heräsi.
— Emme olleet miettineet riittävän hyvin, mitä teemme, jos haastateltava alkaa puhua vaikkapa itsemurhasta. Jouduimme jälkikäteen pohtimaan, pitäisikö luottamuksellisuus rikkoa.

Kallioniemen mukaan moni tutkija ei osaisi pitää tällaista ongelmana.
— Yliopistossa akateeminen vapaus on lähes uskontunnustuksen asemassa. Usein unohdetaan, millainen vastuu siihen liittyy.
Etiikkaluento oli osa yliopiston käyttäytymistieteilijöiden Siltamat -seminaarisarjaa.

teksti Jouni Tikkanen
kuva Lauri Voutilainen 

Kommentoi artikkelia

Toimitus käy läpi kaikki kommentit ennen julkaisua. Kommentteja voidaan julkaista myös Yliopisto-lehdessä.

Voit käyttää tekstin joukossa yleisimpiä html-tageja (<i>, <b>, jne.).
Hae Yliopisto-lehden juttuja